10 tipů na netradiční vánoční dárky pro cestovatele


S blížícími se svátky se internet plní tipy na vánoční dárky pro cestovatele. Mně ale přijde, že jsou všechny tak trochu na jedno brdo a až na pár obměn tam rok co rok nepřibývá nic nového.

Prohrabala jsem proto internet, popřemýšlela čím jsem obdarovávala svoje blízké v letošním roce nebo co bych si naopak sama přála a vznikl tak tenhle seznam netradičních vánočních cestovatelských dárků. Ke každému dárku jsem připsala aktuální cenu, ale berte v potaz, že mohla být ovlivněna Black Friday šílenstvím. 

Třeba se i vy něčím inspirujete! Pro cestovatele se smyslem pro humor doporučuji především poslední tip! 🙂

STYLOVÁ LÁHEV NEBO TERMOSKA

Termosek je na trhu plno, ale tahle lehká bambusová termolahev od GoodWood nejenom udrží teplo, ale ještě k tomu vypadá zatraceně dobře. Jak termoska GoodWood, tak láhev GoodGlass mají dvoudílný fitr, takže můžete klidně popíjet sypaný čaj nebo si vytvořit vlastní ovocnou šťávu z čerstvého ovoce. 


Pro koho to je: Pro všechny kdo mají rády funkční věc s pěkným designem. Termoska je super i na cestování, protože je díky použitému bambusu opravdu lehoučká a nápoj v ní vydrží teplý až 8 hodin.

Na kolik to přijde:  Termoska GoodWood stojí 690 Kč a Láhev GoodGlass 560 Kč. 


termoska pro cestovatele
láhev na pití pro cestovatele

PLECHÁČKY S CESTOVATELSKÝMI MOTIVY

Vyrážíte na chalupu, pod stan nebo do přírody? Ať už jedete kamkoliv, tak by vám neměl na cestách chybět starý dobrý plecháček. Lehké smaltované hrnky s krásnými cestovatelskými motivy se v batůžku nerozbijí a vy tak můžete cestovat bez obav. 

Tyhle kouzelné plecháčky navíc vyrábí naši kamarádi z Eagles na cestách, kteří ve své dodávce procestovali Evropu křížem krážem, takže to jsou hrnky od cestovatelů pro cestovatele!


Pro koho to je: Pro všechny trampy, horaly, obytnododávkaře (odmítám použít slovo bydlíkář, pokud vás napadne, jak to slovo nahradit, dejte vědět! 🙂 a nostalgiky, kteří mají vzpomínky na výlety v dětství spojené s plechovými hrnky 🙂

Na kolik to přijde:  Plecháčky s natisklými motivy vás vyjdou na 250 Kč. Pokud byste chtěli vlastní motiv na přání tak 300 Kč. Eagles svůj e-shop rozjeli teprve nedávno, takže se nabídka potisků neustále rozšiřuje a na začátku prosince budou na e-shopu nové motivy!  Markéta a Michal, kteří stojí za designy plecháčků, také často avízují různé soutěže a slevy pro fanoušky jejich FB stránky, tak tam mrkněte 🙂


cestovatelský plecháček

DŘEVĚNNÉ MISKY S CESTOVATELSKÝMI MOTIVY

Tohle krásné dřevěnné nádobí je ručně vyráběné a malované. Mají ho na svědomí Tom a Veronika z WOWO design a kromě motivů, které jsou k vidění na e-shopu vám rádi vyrobí misky nebo lžíce s vaším vlastním designem. 

Misky jsou vyrobené většinou z dubového dřeva a můžete z nich v pohodě jíst jakékoliv jídlo. Jen je potřeba se o ně trochu starat a jednou za čas je napustit olejem.


Pro koho to je: Pro všechny přírodní nadšence nebo pro obytnododávkaře (odmítám použít slovo bydlíkář, pokud vás napadne, jak to slovo nahradit, dejte vědět! 🙂 ). Nosit na zádech na několikadenní výlety by se mi to nechtělo, ale máme mističky v autě a jsme moc rádi, že když trošku ostřeji řízneme zatáčku, tak si hned nerozmlátíme nádobí 🙂

Na kolik to přijde:  Dřevěnné misky stojí v rozmezí 590 – 990 Kč v závislosti na motivu. Misku s vlastním motivem pořídíte od 690 Kč. 


dřevěnná miska pro cestovatele

KORKOVÁ MAPA ČECH, EVROPY NEBO CELÉHO SVĚTA

Pokud milujete mapy a bydlíte ve vlastním, tak je tahle samolepící mapa Čech nebo Evropy ten pravý dárek pro vás.  Mapa od ZAZA Decor je vyrobena z portugalského korku ve spolupráci s českou chráněnou dílnou. Jejich autorka Zuzka je dokonce sama kompletuje a přitom dbá na to, aby veškeré procesy a design produktů byly co nejekologičtější a nejlokálnější. 


Pro koho to je: pro všechny milovníky map, kteří mají kousek volné stěny a neplánují se v nejbližší době stěhovat. Mapa se totiž lepí rovnou na stěnu a drží jak přibitá! 

Na kolik to přijde:  Samolepící korkovou mapu Čech pořídíte od 750 Kč. Mapu Evropy pak od 2 250 Kč. 


korková mapa Evropy
korková mapa Evropy

OBAL NA CESTOVNÍ PAS

Obal na cestovní pas je krásný osobní dárek pro všechny cestovatele. Na Etsy jich seženete desítky – můžete si vybrat ze spousty témat a barev nebo nápisů na přání. Nakupování na Etsy není nic složitého, ale existují podobné alternativy i na českém Fleru.


Pro koho to je: Pro všechny kdo cestují mimo Shengenský prostor a používají cestovní pas 🙂

Na kolik to přijde:  Koženný obal na pas s vlastním motivem pořídíte na Fleru za cca 900 Kč. 


BAŤŮŽEK PRO OVLÁDNUTÍ INSTAGRAMU

Baťůžek potřebuje každý cestovatel, o tom žádná. Ale pokud chcete ovládnout instagram, tak byste si měli do výbavy pořídit baťůžek Kånken od švédské firmy Fjällräven. 

Je to sice původně školní batoh, který nosil snad každý švédský školák od jeho uvedení na trh v sedmdesátých letech, ale v dnešní době máte jen mizivou šanci stát se instagramovou hvězdou, pokud ho nevlastníte. 

Méně mainstream alternativou pak může být český batoh Bagind vyráběný v Indii. Bagind je ručně vyrobený z kozí kůže, která je přírodním procesem opalována, a to bez použití chemických látek.


Pro koho to je: Pro fešáky, fešandy a dobyvatele instagramu 🙂

Na kolik to přijde: Švédský školní baťůžek Kånken přijde na cca 2 300 Kč a český Bagind stojí v rozmezí 1 900 Kč – 2 900 Kč.

KÁVA DRIP IT NA CESTY

Drip it je začerstva namletá káva v unikátním filtru, díky kterému si překapávanou kávu jednoduše uvaříte přímo do hrnku všude, kde je horká voda. 

Příprava je skutečně jednoduchá. Stačí rozbalit si balíček, ve kterém je jednorázový filtrovací sáček s deseti gramy naleté výběrové zrnkové kávy. Pomocí papírových křidélek pak zavěsíte sáček do hrnku, zalejete vodou a tradááá, máte skvělé kafe!


Pro koho to je: Je ideální pro všechny, kteří si rádi vychutnají dobrou kávu, a ne vždy mají po ruce kávovar nebo jiné alternativy – třeba v práci a na cestách.

Na kolik to přijde:  Záleží na tom, jak velké balení si pořídíte. Jeden kus vyjde na 25Kč. Já Ivarovi pořizuji většinou balení po 100 ks za 1 350 Kč. 


PONOŽKOBOTY SKINNERS

 Speciální obuv, která tu dosud nebyla. Něco mezi ponožkou a botou. Nápad je to jednoduchý a přitom naprosto geniální. 

Na první pohled vypadají  ponožkoboty Skinners jako obyčejné ponožky. Na druhý pohled jsou ale vybaveny speciální podrážkou, která je zapuštěna do úpletu. Ten je vyroben z kombinace přírodních a syntetických vláken s přídavkem antibakteriálního stříbra, takže se snadno udržují a zas tak moc nesmrdí. A když jo, tak se snadno vyperou stejně jako normální ponožky! 


Pro koho jsou: Pro každého! Na brusle, do posilovny, na přezutí po těžké túře nebo v hostelu. Skinners jsou lehké a prodyšné ponožkoboty, které snadno srolujete do kapsy. 

Na kolik to přijde:  Jeden pár ponožkobot Skinners vyjde na 1 250 Kč. 


Ponožkoboty skinners

RYCHLESCHNOUCÍ RUČNÍK

Rychleschnoucí ručník patří k základní výbavě každého cestovatele. A stopaře. Protože ten má vždycky vědět, kde má ručník (Přečtěte si Stopařova průvodce po Galaxii). 

Neznám snad žádného cestovatele, který by ještě jezdil někam s normálním neskladným a pomalu schnoucím froté ručníkem. Nicméně na Bastardu pozdvihli rychleschnoucí ručníky ještě na úroveň výš a mají na výběr z několika skvělých designů! 


Pro koho to je: Pro všechny cestovatele se smyslem pro humor 🙂 

Na kolik to přijde:  Osuška o rozměrech 70 X 140 cm vyjde na Bastardu na 399 Kč. 


DIY VÁNOČNÍ DÁRKY PRO CESTOVATELE

KASIČKA NA DOBRODRUŽSTVÍ

Co si budeme povídat, cestovatelé můžou mít vybavení kolik chtějí ale když dojde tvrdé na tvrdé, tak co hlavně potřebují jsou finance na cestu. Vánoční dárky pro cestovatele v podobě obálek s penězi jsou ale nuda! 

Co takhle vlastnoručně vyrobit kasičku a přispět pár drobnými do cestovatelského fondu? Pokud by se vám líbily tyhle kasičky a nechtěli jste se pouštět do jejich výroby, tak je najdete na Etsy. 


Pro koho to je: Pro všechny cestovatele a cestovatelky, které nejsou spřízněny s Petrem Kellnerem.


 

PUBLIC TOILET SURVIVAL KIT

Na závěr mám pro vás tip na jeden DIY (neboli udělej si sám) dárek pro cestovatele. Obdarovaný ho ocení především má-li namířeno do zemí, kde je to doslova na posrání (např Indie). Pokud nemáte takový toaletní humor jako já, nebo zrovna snídáte, obědváte nebo večeříte, tak tenhle bod raději přeskočte. 

Na myšlenku vtipného balíčku pro přežití na veřejných toaletách mě přivedl rozhovor s kamarádkou o záchodcích v Číně, na který v zápětí navázal rozhovor o tipech na vánoční dárky pro cestovatele. Slovo dalo slovo a hned jsme daly dohromady, co by měl takový balíček na přežití veřejných toalet obsahovat. 

  • Vlhčené ubrousky
  • Pár gumových rukavic
  • Kolíček na nos
  • Jednorázový papír na toaletní prkýnko
  • Smectu, Endiaron a živočišné uhlí
  • Náhradní bombarďáky
  • Cestovní dezinfekce na ruce
  • POOPERIE (Pokud neznáte pooperie, tak se mrkněte na video níže 🙂
  • Go Girl (Pouze pro holky – to je ten gumovej trychtýř, se kterým můžou holky čůrat vestoje 🙂

V některých zemích (jako třeba ve Rwandě) by nouzový balíček mohl obsahovat i vlastní záchodové prkénko 🙂 


Pro koho to je: Pro cestovatele se specifickým smyslem pro humor. Svět prý patří těm, co se neposerou 🙂 


Nenašli jste co jste hledali? Nic vás nenadchlo? Co teď?

  • Mrkněte na náš starší článek s 50-ti tipy na dárky pro cestovatele
  • Spoustu skvělého vybavení koupíte v Hanibalu nebo v Pod7kilo 
  • Pokud vás ani po návštěvě těchto odkazů nepolíbí múza, tak zkuste darovat dárek, který má smysl. Prostřednictvím Člověka v tísni můžete darovat třeba kadibudku, kozu nebo kuřata.
  • Nezapomeňte v tom všem shonu, že nejcennější dárek, který někomu můžete dát je váš čas a pozornost. 

Hodí se vám některý z našich tipů na Vánoční dárky pro cestovatele? Nebo naopak máte nějaký tip na dárek, který bychom měli zařadit do výběru? 

Hezké Vánoce!

R&I


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..