Zkušenosti s prací v Norsku: Asistent v mateřské škole

Práce v Norsku asistent ve školce

Stále více lidí se mě ptá na možnost práce v Norsku a jestli mám zkušeností s prací v tomhle nebo tamtom oboru. Proto jsem se rozhodla oslovit pár kamarádů, kteří pracují na různých pozicích v různých částech Norska, jestli by mi nemohli napsat pár řádků o tom, jak jejich práce vypadá, co k tomu člověk potřebuje umět a kolik si prací zhruba vydělají. Dneska si můžete přečíst článek od Martina, který pracuje na severu Norska jako asistent v mateřské školce. 

Mohlo by vás zajímat: Práce v Norsku (obecné informace)

Práce v mateřské škole v Norsku

Školský systém v Nórsku sa nepochybne líši od toho slovenského či českého. Líši sa aj v prípade materských škôl. Má mnoho špecifík, ktoré sú pre našinca prinajmenšom úsmevné niekedy až šokujúce.

Začneme od zamestnancov, ktorí sa delia na niekoľko rôznych skupín – asistent v škôlke je najnižší stupeň s najnižším platom a viacmenej nevyžaduje žiadne špeciálne vzdelanie. Ďalším stupňom je pracovník s mládežou, ktorý má strednú školu zameranú na predškolskú výchovu a o niečo lepší plat. Najvyšší stupeň sú potom učiteľ v škôlke čo vyžaduje Bc. vzdelanie v predškolskej výchove.

Plat zaměstnanců v mateřské škole v Norsku

Zaujímavosť nórskeho systému je aj nie veľký zreteľ na iné vzdelanie, to znamená, že ani Mgr. či iné vzdelanie v inom obore nemusí garantovať plat akí majú pracovníci s konkrétnou špecializáciou. V Nórsku nie je zvykom uvádzať hodinové platy, ale skôr ročné a kým asistent či pracovník s mládežou majú nástupných 300 tis či 360 tis nok, učiteľ sa môže dostať až niekde na 440 tis, každým rokom plat stúpa, jednak kvôli automatickej valorizácii, ale aj kvôli zvyšujúcej sa praxi a tak aj asistent môže mať po 16tich rokoch praxe 450 tis. 

V nórskych škôlkach pracuje aj asi 10-15% mužov, čím sa tiež líšia od tých stredoeurópskych. Pracovná doba je štandardne 7,5 h pondelok-piatok.

 

Podmienkou pre prácu v škôlke je samozrejme znalosť nórskeho jazyka,  v kombinovaných či sámskych škôlkach aj znalosť sámskeho jazyka. I napriek rozdielnej kvalifikácii či platu majú často zamestnanci v škôlkach relatívne rovnostársky rozdelené úlohy a každý robí takpovediac všetko.

Stravování dětí ve školce

Kuchárky či vôbec jedálne v nórskych škôlkach nenájdeme keďže takýto systém stravovania proste nemajú. Niektoré deti jedia v škôlkach aj raňajky, často matpakke- chleba s niečím, potom niečo ako obed, ktorý pozostáva z chlebov s niečím, neskôr ďalšie jedlo kedy majú deti zase matpakke- chleba s niečím a knekkebrød  + ovocie. 

Matpakke si deti nosia zo sebou do škôlky. Rodičia prispievajú mesačne sumu na stravu (približne 250 nok mesačne), ale aj na miesto v škôlke (asi 3.000 nok mesačne). Existujú štátne, resp komunálne a súkromné škôlky, rozdiel je viacmenej len v zriaďovateľovi, keďže cenovo ani normami sa takmer nelíšia.

Věkové skupiny dětí a počet dětí na zaměstnance

Samotný počet detí a fungovanie škôlky je kapitola sama o sebe. Nórske škôlky sú totiž zároveň jasle a tak sa môžu objaviť aj niekoľko mesačné deti. Celkovo chodia do škôlky deti vo veku 0-6 rokov. 0-3 sa označujú ako småbarn, čiže malé deti, obvykle nosia plienky a môžu byť na jedného dospelého max 3. Plienky sa menia podľa potreby, ale aj podľa časového harmonogramu a teda denne je niekoľko menení plienok.

Väčších detí môže byť na jedného dospelého až 6. Deti so špeciálnymi potrebami majú ešte extra asistenta, ktorý sa venuje primárne im. Môže sa teda stať, že napríklad na 15 detí – 6 malých a 9 väčších budú dokopy 4 zamestnanci. Celkovo je režim v škôlke veľmi voľný, deti prichádzajú do škôlky medzi 7-10 ráno a až na pár určitých aktivít ako je jedlo či niektoré pedagogické časti dňa majú voľný program, môžu sa hrať s hračkami, kresliť si či robiť iné aktivity, ktoré ich napadnú.

Venku za každého počasí

Nepremokavé a teplé oblečenie je jedna z najdôležitejších vecí nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Deti totiž majú zvyčajne 2 hodiny vonkajších aktivít a to takmer bez ohľadu na počasie a ročnú dobu. Kľudne sa tak môžu sánkovať počas zimnej víchrice či sa hrať na ihrisku počas lejaku, nórske príslovie o zlom oblečení a dobrom počasí tu platí dvojnásobne. 

Najmenšie deti v škôlkach aj spia, v kočíkoch, ktoré sú vonku na dvore. Buď priamo zaparkované alebo s nimi zamestnanci škôlky chodia, k tomu existujú aj kočíky pre 3 deti. Vonkajšia aktivita a spánok prebieha medzi jedla,  Napríklad medzi 11 a 14h.

Závěrem:

Práca asistenta v škôlke môže byť zaujímavá varianta, pre ľudí, ktorí majú radi pravidelnú pracovnú dobu. So stúpajúcou praxou je platové ohodnotenie vcelku obstojné, ale zvlášť pre ľudí so špecializovaným stredoškolským či vysokoškolským vzdelaním je hlavne nástupný plat dosť podpriemerný. Taktiež možno poznamenať lepší dôchodok, ale to platí hlavne pre zamestnancov v štátnych, nie súkromných škôlkach. 

Podmienkou na získanie takejto práce je vzťah k deťom, dobrá znalosť nórskeho jazyka, konkrétne B2 a vyššie, čistý register trestov a komunikatívnosť. Niekedy hľadajú len pracovníkov s mládežou a učiteľov, takže vyžadujú aj vzdelanie.

Zajímá-li vás více informací o práci v Norsku, tak se můžete zdarma přihlásit na online seminář od Nikoly Pokorné, autorky projektu a eknihy Pracuj v Norsku. 

Další články o Norsku: 

Nejnovější články na blogu:

,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..