Vybavení na Island: Co si sebou zabalit a co raději ne?

Island vybavení nadpis

Už jste pořídili letenky na vaší vysněnou dovolenou, naplánovali itinerář a teď vám vrtá hlavou, co si s sebou sbalit za vybavení na Island? My se momentálně chystáme na čtvrtou návštěvu Islandu, tak si troufáme tvrdit, že vybavení už máme celkem odladěné. Navíc Trondheim, kde žijeme, leží skoro na stejné rovnoběžce jako Reykjavik, takže jsme na podobné teploty a počasí zvyklí z domova. (Podobný seznam tedy můžete využít, pokud se chystáte do Norska)

Země ledu nebo země větru?

Pro začátek vynechám otřepaná klišé jako že neexistuje špatné počasí, ale špatné oblečení nebo že pokud se vám islandské počasí nelíbí, tak si máte pět minut počkat a bude hůř. Prostě přijměte fakt, že počasí na Islandu je extrémně proměnlivé. Na co si naopak můžete takřka vsadit je to, že bude větrno. Island by se podle mně měl přejmenovat z Iceland (země ledu) na Windland (země větru!)

Rozdíl mezi jižní a severní částí Islandu

Důvodem, proč má Island mírnější klima než jeho poloha a název napovídá je fakt, že je jeho jižní a západní pobřeží omýváno teplým Golfským proudem. To zároveň způsobuje to, že se tu setkává teplý vzduch z Atlantiku s chladným vzduchem z Arktidy a výsledkem jsou náhlé změny počasí a vyšší výskyt dešťových srážek, než připadá na severní část ostrova. 

Počasí na Islandu

Podle starého islandského kalendáře má Island jenom dvě období: sedm měsíců zimy (říjen – duben) a pět měsíců léta (květen – září). Tato dvě období se od sebe nijak moc neliší, co se teploty týče. Odlišnost je hlavně v počtu hodin denního světla a množství (a typu) srážek. 

Vybavení na Island: Počasí na Islandu srážky

Léto

Léto je nejoblíbenějším obdobím pro navštěvu Islandu. Hlavní sezóna zde trvá od června do srpna, což jsou měsíce, které korespondují se statisticky nejhezčím a nejméně deštivým počasím na Islandu. Budete-li mít štěstí na počasí, tak můžete zažít i tropických 20 až 25 stupňů, ale v reálu počítejte spíše s průměrem mezi 10-ti a 13-ti stupni. 

Statisticky nejméně deštivými měsíci jsou květen, červen a červenec. Pokud ale plánujete na Islandu trekovat nebo se jet podívat do vnitrozemí, tak v květnu může být ještě moc brzo. Většina F-roads (horské silnice ve vnitrozemí) se otevírá v průběhu června 

Zima

Islandská zima je charakteristická  častými větrnými vichřicemi. V Reykjaviku a na jižním pobřeží nesněží nijak často, ale v západních i východních fjordech nebo na severu ostrova může napadnout tolik sněhu, že musí být uzavřeny silnice.

 V zimě také počítejte s krátkými dny. V prosinci, okolo zimního slunovratu je světlo jenom cca na 4 hodiny – rozednívá se tedy okolo půl dvanácté a stmívá se okolo půl čtvrté! V půlce března už je ale situace úplně jiná – to se rozednívá okolo osmé a stmívá se také okolo osmé! Pokud si chcete naplánovat dovolenou tak, abyste ještě zažili Island v zimě, ale zároveň měli dostatek slunečního svitu, volte tedy raději konec února nebo začátek března.

Vybavení na Island_ teploty

NÁŠ TIP: 

Pokud vás zajímá víc grafů a chcete mít přehled o teplotě, srážkách,počtu deštivých dní nebo třeba kdy je nejlepší vidět velryby či papuchalky,  tak můžete kouknout na článek: Počasí na Islandu: Průvodce jednotlivými ročními obdobími.

Oblečení a vybavení na Island

Jak už jsme si vysvětlili výše, tak se vaše vybavení na Island nebude moc lišit, ať už se sem chystáte v zimě nebo v létě. Spíše než v závislosti na ročním období se bude lišit s přihlédnutím k tomu, jakou aktivitu na Islandu chcete podnikat. Pokud plánujete aktivní turistickou dovolenou pod stanem, tak vybavení budete muset věnovat větší pozornost a balit chytřeji, než pokud plánujete roadtrip okolo ostrova, kdy budete většinu času trávit v autě a spát v teple hotelu nebo hostelu. 

Kempování na Islandu - Laugavegur trek

Vybavení na Island: Naučte se vrstvit!

Klíčem k úspěchu při výběru vybavení na Island je naučit se vrstvit oblečení. Pokud s tímto konceptem nejste úplně obeznámeni, pak doporučuji strávit deset minut shlédnutím videa od Hanibalu, kde vám to vcelku polopaticky vysvětlí. Nebo přečtením článku: Jak vybrat a vrstvit funkční outdoorové oblečení? 

PS: To rozdělení vrstev neberte nijak dogmaticky. Někdo ho dělí na pět vrstev, někdo třeba jen na tři. Princip zůstává ale stejný: Potřebujete spodní vrstvu termoprádla, zateplovací vrstvu, neprofučnou a nepromokavou vrstvu. Což samozřejmě neznamená, že je nosíte neustále všechny najednou. To je totiž ten smysl vrstvení, že když mi je teplo, tak sundám zateplovací vrstvu. Když neprší tak nemusím mít nepromokavou a podobně 🙂 

Vybavení na Island: Oblečení 

První vrstva: 

Osobně používám termoprádlo od norských firem, se kterými mám skvělé zkušenosti. 

Mojí oblíbenou značkou je Kari Traa, která dělá oblečení speciálně pro ženy. Když v Norsku přijdete na horskou chatu, tak tam bude mít Kari Traa tričko každá druhá slečna. 

Kromě toho mám i pár kousků od další skvělé norské značky Devold. V zimě totiž nosím termovrstvu v Norsku takřka nonstop, i když jdu jen do města. 

NÁŠ TIP

Jeden pár termoprádla mám na sobě a druhý mám vždy zabalený spolu se spacákem v nepromokavém obalu. Ať se děje, co se děje, tak mám vždy suchý spacák a suché oblečení na spaní, do kterého se můžu převléknout. 

Druhá vrstva:

Jako druhou, zateplovací, vrstvu používám buď svetr od Devoldu, fleesovou mikinu od Bergans of Norway anebo jednu ze svých lehkých péřovek trochu v závislosti na tom, kde se pohybuji. Hezké a funkční fleesovky dělá také již zmiňovaná Kari Traa. 

Třetí vrstva:

Kdysi jsem mívala neprofučnou softshellovou bundu od Direct Alpine, ale popravdě jsem jí někde při stěhování založila nebo ztratila. Aktuálně tedy používám akorát nepromokavou a neprofučnou bundu od Bergans of Norway a k tomu nepromokavé kalhoty od stejné značky. 

Vybavení na Island: Bergans Eidfjord Lady

Oblečení od Bergans of Norway jsem před lety vyhrála a jsem s ním moc spokojená. V Čechách ale tahle norská značka není moc známá. Kdybych si vybírala bundu sama pro sebe, tak sáhnu po legendární české značce Tilak. Plus bych si vybrala žlutou nebo červenou barvu, protože dělají skvělý kontrast na fotografiích krajiny 🙂

Vzhledem k takřka neutuchajícímu větru můžete s klidem nechat deštník doma. Pokud ale plánujete spíše roadtrip než aktivní dovolenou, tak se mi dost osvědčila normální odolná pláštěnka. Tuhle žlutou jsem dostala od Ivara. Neřeknu vám ale, kde ji koupit, protože jsme ji našli v kontejneru 🙂 

Ledovcova laguna Jokulsarlon

Pokud plánujete kempovat (například na úžasném Laugavegur treku) nebo se třeba vydat na Island v zimě kvůli focení polární záře, tak bych doporučila přibalit ještě jednu extra teplou vrstvu. 

Já většinou kradu teplou péřovku Ivarovi, ale až mi zbude trocha peněz, tak si chci pořídit teplou péřovku od Sira Josepha. 

Vybavení na Island Sir Joseph péřovka

Další užitečné vybavení na Island

  • Počítejte s tím, že i v letních měsících se vám může hodit čepice, nákrčník a rukavice. Pokud víte, že vám bude dělat problémy usínat za světla, tak si s sebou přibalte oční masku a užitečné mohou být i špunty do uší (racci jsou hlasité mrchy! 🙂 )

 

  • Ať už jedete v jakémkoliv ročním období, tak určitě nezapomeňte na plavky a ručník. Island je království hotpotů (horkých pramenů!) a byla by škoda je nevyzkoušet!

 

  • Chystáte-li se v létě na sever Islandu, především do okolí jezera Mývatn, tak určitě nezapomeňte na repelent a ideálně i klobouk se síťkou proti muškám. Později mi poděkujete! 

 

  • Jak v zimě tak v létě si s sebou přibalte malé balení opalovacího krému. Člověk na to většinou nemyslí, ale sluneční paprsky odrážející se od sněhu a ledu můžou být pěkné mrchy! Já jsem si takhle párkrát ošklivě spálila obličej na Špicberkách, ačkoliv bylo pod mrakem. Nezapomeňte také na sluneční brýle! 

 

  • Chystáte-li se na Island v zimě, tak si s sebou vemte gumové nesmeky s hroty, které můžete přetáhnout přes boty. Hodně vám usnadní život při chůzi na zledovatělém povrchu.

 

  • V neposlední řadě nezapomeňte foťák, nabíječku, náhradní baterie a kartu s dostatkem místa, protože Island je rájem pro fotografy a zajímavé scenérie tu jsou doslova na každém kroku. 

NÁŠ TIP 

Dbejte ale na vlastní bezpečnost. Často jsou lidé tak pohlceni pořizováním fotek, že se zapomenou koukat kolem sebe a vystaví se tak nebezpečí. Buďte opatrní a koukněte na článek: Island zabíjí: 5 aktivit, které vas mohou na Islandu stát život

Vybavení na Island: Věci na kempování

Ať už chcete ušetřit na ubytování, které bývá na Islandu v sezoně celkem drahé a hlavně dlouho dopředu vyprodané a spát v kempech nebo chcete vyrazit trekovat, pak budete potřebovat kvalitní vybavení na kempování. Já se v následujícíh odstavcích zaměřím především na vybavení pro trekování (včetně brození řek a podobně). 

STAN

S čím opravdu musíte na Islandu počítat je nejen možnost ale spíše vysoká pravděpodobnost větru a deště. A ne ledajakého. Na Islandu často není možné postavit stan v závětří nebo zarazit kolíky bůhvíjak hluboko do země a přijde-li vichřice, tak vám stan sfoukne jako svíčku a vy budete rádi, když chytíte plachtu a posbíráte promoklé věci. 

My jsme si své užili při zimním kempování. Kdy se nám jednu noc stan hroutil pod nánosem čerstvě napadaného sněhu nebo když jsme ho v noci museli kotvit cepíny a šrouby do ledu, aby nám neodlítl. 

Jinak já jsem první dva výlety na Island absolvovala se skvělým stanem MSR Elixir 2 a nyní jezdíme s MSR Carbon reflex 3. 

Realcamplife Island polární záře

NÁŠ TIP 

Přečtěte si článek od Jirky a Ilony z Prošmejdíme svět o tom, jak jim při treku Laugavegur uletěl ve vichřici stan a promokly jim všechny věci… 

SPACÁK

Já nevím jak vy, ale já když v noci klepu kosu a nevyspím se, tak jsem potom celej další den pěkně nasraná 🙂 Proto už jsem dávno zanevřela na těžké a objemné spacáky z dutého vlákna, ve kterých mi stejně byla vždycky zima a nedám dopustit na peří. Zatím všechny výlety na Island se mnou absolvoval můj spacák Erratic 1000 od Sira Josepha, se kterým jsem vrcholně spokojená (koukněte na recenzi). 

Nutno teda říct, že každý má jiný teplotní komfort. Já vím, že bývám po dlouhém treku unavená a jsem pak zimomřivá a že i když má spacák komfortní teplotu na nule, tak moje komfortní teplota bývá tak o pět až deset stupňů výš. 

Kromě Sira Josepha mám ještě lehoučký spacák Criterion Quantum 350, který váží krásných 700,g, což je víc jak o polovinu míň než má Erratic. 

  • Kdybych si ale kupovala spacák dnes, tak asi místo Erratica sáhnu po podobně teplém a mnohem lehčím spacáku Sir Joseph Koteka II, který má 1160 g.
  • Pokud vám přijde 10.000Kč za péřový spacák moc drahé (což teda jako není to levný, ale záleží na tom, jak často pak takový spacák využijete), tak doporučuji o něco levnější spacáky Viking od Warmpeace.  
Vynavení na kempování_ péřová spacák Sir Joseph Erratic 1000 pod Fitz Royem v Patagonii
Fotku spacáku z Islandu nemám, tak tady alespoň z Patagonie 🙂

KARIMATKA

I sebeteplejší spacák vám bude k prdu, když k němu nebudete mít rozumnou karimatku. Je jen na vás, jestli dáte přednost nafukovací karimatce nebo klasické pěnové. Já jsem první trip na Island absolvovala s klasickou pěnovkou od firmy Therm-a-rest, která je podle mně TOP výrobcem karimatek. 

S přibývajícím věkem (po pádu z velblouda mívám problémy se zády) jezdím s lehoučkou nafukovací karimatkou Therm-a-Rest XLite (koukni na recenzi). Nyní jsme si s Ivarem nově pořídili karimatku pro dva, která by nám měla každým dnem dorazit a v květnu ji chceme na Islandu odzkoušet! 

PS: Odzkoušeno a je naprosto boží! Akorát se mi teda nezdá, že by se dala koupit v Čechách… 

Therm-a-rest NeoAir Xlite
Karimatka Therm-a-Rest Neo X Lite v porovnání s klasickou pěnovou karimatkou
Velikost, skladnost a komfort jsou pro mě ty hlavní důvody proč preferuju nafukovací karimatku.

Vybavení na Island: Další vychytávky

  • Věci sbalte do pohodlného a odzkoušeného batohu! Já jsem první trip na Islandu odchodila s Air Contactem od Deutera, nyní používám Osprey Aura 50 (mrkněte na recenzi). Pro holku mi osobně přijde zbytečné mít větší batoh než 50l, opravdu maximálně 60l. Stejně ho akorát zaplníte ptákovinama 🙂 
 
  • Věci v batohu, které se nesmí namočit zabalte do nepromokavých obalů a určitě si nezapomeňte pláštěnku na batoh. Tu vždy pevně upevněte, jinak vám ji může vítr strhnout. 
 
 
  • Další věc, která se při brození hodí jsou buď sandály nebo neoprenové ponožky. Já jsem mívala ultralehké sandály z Naboso, ale bohužel jsem je někde zapomněla při dovolené na Lofotech 🙁 
Vybavení na Island: brození řeky
 
  • V létě je takřka celý den světlo, tak můžete nechat čelovku doma. V zimě se bez ní naopak neobejdete! 
 
 
  • Pro trekování si raději přibalte pár extra párů ponožek. V batohu vám nezaberou skoro žádné místo ani nepřidají moc extra váhu a vaše nohy vám poděkují. Já jsem takhle před třemi lety strávila týdenní trek  v západních fjordech nonstop v mokrých botách a ponožkách a od té doby bojuju s ošklivou plísní na nohách, které se ne a ne zbavit. Můžete taky sáhnout po super voděodolných ponožkách. 
 
  • Přibalte si s sebou uzavíratelné sáčky (zip-bag) z Ikei a když to na vás přijde a vy si budete muset někde v přírodě ulevit, tak si prosím toaletní papír sbalte s sebou (jakkoliv vám to přijde nechutné). Na Islandu není moc šance svůj výtvor zahrabat a vítr pak toaletní papír během chvilky odfoukne. Navíc Islanďané začínají být na tohle konkrétně hodně alergičtí a po celém ostrově se množí cedule: „Turisté, neserte nám tady!“
  • Na Islandu se dá v pohodě sehnat plynová kartuše se šroubovacím i narážecím ventilem. V kempech většinou najdete napůl prázdné (nebo napůl plné 🙂 ) láhve, které tam nechali ostatní cestovatelé. Kartuše můžete koupit i v jakémkoliv obchodě s outdoorovým vybavením v Reykjaviku nebo na většině čerpacích stanic. (My jsme na benzínce v západních fjordech koupili i vařič potom co můj dosloužil).
 
  • Od svého prvního výletu na Island jezdím už jenom s titanovým sporkem. Podle mě to je oser, když se vám někde na treku zlomí plastový spork a vy pak nemáte čím zamíchat jídlo a v podstatě ani čím se najíst… 😀
 
  • Na co nedám dopustit při jakékoliv cestě je Kindle (čtečka knížek). Na jedno nabití mi v leteckém režimu vydrží i tři týdny a mám verzi s podsvícením, takže si můžu číst klidně s hlavou zastrčenou ve spacáku. 
 
  • Na Islandu jsem nikdy nepoužila filtr na vodu. V zapadlých místech jako při treku v rezervaci Hornstrandir jsem si vodu vždy nabírala z potoků a v obydlenějších oblastech jsem si ji natočila z kohoutku 🙂 

NÁŠ TIP

Spousta lidí neví a spousta lidí to ignoruje, ale nedávno se na Islandu změnila pravidla ohledně kempování a spaní v autě. Spaní v autě mimo vyznačené kempy je nyní zakázané na celém ostrově. Kempování je zakázáno na celém jižním pobřeží a v dalších vybraných oblastech (například v okolí jezera Mývatn). Aktuální pravidla si můžete přečíst v článku: Jaká platí pravidla pro kempování a spaní v autě na Islandu? 

Laugavegur trek Island
Nejznámější islandský trek z Landmannalaugar do Thorsmorku.

CHYSTÁTE SE ISLAND? PAK VÁS MŮŽE ZAJÍMAT:

PŮJČENÍ AUTA

Ačkoliv kdekoliv jinde ve světě využíváme služeb srovnávače rentalcars.com, tak na Islandu půjčujeme auto zásadně přes guidetoiceland, který má garanci nejnižší ceny a my jsme s nima zatím byli vždy spokojení. Máte-li otázky ohledně půjčení auta na Islandu, tak doporučujeme tento článek. 

POLÁRNÍ ZÁŘE

Chcete-li na Islandu vidět polární záři, pak se tam musíte vypravit mezi koncem srpna a začátkem dubna. Během letních měsíců není v noci dostatečná tma a tak není možné polární záři vidět. Pro více informací doporučuji článek: Polární záře na Islandu – Tipy a triky jak ji pozorovat a fotografovat. 

CO NA ISLANDU NAVŠTÍVIT

Hledáte inspiraci co navštívit na Islandu? Chcete nějaké tipy na méně známá místa? Podívejte se na našeho Průvodce islandskými regiony (ve výstavbě) nebo se nechte inspirovat jedním z našich itinerářů (ve výstavbě). 

ISLAND V ZIMĚ

Plánujete zimní dovolenou na Islandu a zajímá vás jaké očekávat počasí, jestli potřebujete 4WD auto nebo jaké jsou zimní podmínky na islandských silnicích? Pak si přečtěte článek Island v zimě na vlastní pěst. 

BEZPEČNOST NA ISLANDU

Island je relativně bezpečná země s malou kriminalitou. Spíš než na lidi si ale dejte pozor na vrtochy přírody a sledujte stránky road.is, kde jsou vždy aktuální informace o uzavírkách silnic a varování před extrémním počasím. Další užitečná stránka je safetravel.is, kde můžete mimo jiné zanechat informace o svém cestovním plánu a svůj kontakt. Doporučuji také mrknout na článek: Island zabíjí: 5 aktivit, které vás na Islandu mohou stát život. 

Seznam vybavení na island

Až vymyslím, jak sem vložit soubor, který byste si mohli stáhnout, tak si seznam budete moc i stáhnout. Kdybyste po něm někdo toužil do té doby, tak napište do komentářů a já vám ho pošlu emailem 🙂 

Děkujeme, že jste dočetli až sem! 

Máte nějaké otázky ohledně počasí na Islandu, kempování nebo vybavení na Island? Nebo vlastní zkušenosti? Přidejte je do komentářů! 

 Radka a Ivar 

Nejdelší zipline na světě

Abychom byli fér: Tenhle článek obsahuje affiliate odkazy na obchod s outdoorovým oblečením a vybavením Hanibal. Pokud si skrze můj odkaz zakoupíte zboží na tomto obchodě, pak z něho mám malou provizi (vy nic navíc neplatíte). Většinu svého vlastního vybavení jsem si pořídila u Hanibala a za tento obchod bych dala ruku do ohně. Z dalších odkazů nic nemám, ale vždy vás nasměrují na obchod, kde jsem si danou věc koupila (Pod7kilo, Nalehko) nebo pokud jsem si zboží zakoupila v Norsku, tak na obchod Norská móda, která dodává zboží od norských značek do Čech. 

Vybavení na Island: Pinterest

8 komentářů: “Vybavení na Island: Co si sebou zabalit a co raději ne?”

  1. Smekám a moc děkuji za zajímavý článek a vzácné rady. Je to skvělý recept na přežití. Měla jsme tam letět vloni, ale osud mi to nedopřál a rozhodl jinak. Teď už bych mohla, ale zase pro změnu nemám s kým. A tolik to láká!
    Přeji hodně podobných zážitků a těším se že zase něco pěkného sepíšete!
    Martina Sihelská – Argentárium.

    • Ahoj Martino,
      děkuju moc za pochvalu! Doufám, že najdeš nějakého super spolucestovatele. Nechat si kvůli tomu utéct Island by byla škoda. (Nebo já jednoho dne zorganizuju hromadný výlet pro všechny, co nemají s kým jet 🙂 )

      Měj se hezky! R.

    • Uzitecne informace, chystame se letos v lete na Island a zajimala by me campingcard,resp. to zda jde pouzit i pro jinou skupinu,nez rodinu,bude nas 5 dospelych. Kdyz normalne plati pro 2 dospele a az 4 deti na jedno prenocovani, lze to chapat tak, ze v nasem pripade potrebujeme 3 ks karet,nebo to zohledni v poctech vycerpanych noci,pr. na 1 prenocovani jich v nasem pripade odskrtnou 3? Nebo to takto vubec nelze pouzit a budeme muset platit extra bez vyuziti karty, diky moc za odpoved, Pavel

    • Moc pěkně napsaný článek. Island je krásná země. Přítel tam už byl asi třikrát, ale mě to pokaždé z nějakého důvodu nevyšlo. Letos jsem už konečně chtěla jet s ním. Dokonce jsme si koupili i nový vařič http://sportcarp.cz/eshop/varice-kartuse-topeni/fox-varic-compact-3000-stove.aspx a začala jsem vybírat i nové kvalitní zimní oblečení. No… když se podívám na stávající situaci tak si asi budu muset ještě nějaký ten pátek počkat než se tam podívám osobně 🙁 a vařič zužitkujeme na českých horách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..